Muren bepleisteren
Pleisteren is het bekleden van een vlak muuroppervlak met een dunne laag mortel voor decoratieve doeleinden en bescherming. Het is meestal de tweede fase in het bouwproces van een gebouw en wordt gewoonlijk onder de bouw gecategoriseerd. De belangrijkste ingrediënten voor pleisterwerk zijn cement, fijn zand en water. Pleisterwerk bestaat in twee vormen: droog stromend pleisterwerk en nat stromend pleisterwerk.
Muren bepleisteren
Bij droog pleisterwerk wordt het mengsel door een sproeikop aan de onderkant van de spaan gepompt. Een lichte nevel van het mengsel wordt dan op het te bepleisteren oppervlak gespoten, dat in het oppervlak zakt en de barsten en holten in de mortel opvult. Deze manier van pleisteren vereist een vaste hand, omdat er na het aanbrengen veel pleisterwerk achterblijft. De andere vorm van pleisteren, nat pleisterwerk, is bijna identiek aan droog pleisterwerk, behalve dat er niet gepompt hoeft te worden. Het laat ook een goede laag pleisterwerk achter. Wat is Mortex? Mortex is een decoratieve pleister op basis van cement en kalk waarmee u uw vloeren, muren, plafonds, keuken- en badkamermeubels kunt laten bekleden.
Nadat u het pleistermateriaal hebt gekozen, is de volgende stap de voorbereiding van het te bepleisteren oppervlak. Elk oppervlak dat u niet wilt afkitten, moet eerst worden schoongeschraapt, vervolgens worden geschuurd onder een hoek van 45 graden, vervolgens worden voorgeboord en voorzien van kleine voorboorgaatjes, en ten slotte worden gegrond. Pleisteroppervlakken die niet in gebruik zijn, kunnen lange tijd ongemoeid worden gelaten, maar u moet wel wat afdichtmiddel aanbrengen. Als er delen van het oppervlak zijn die onderhevig zijn aan vocht, kunt u ervoor kiezen om ook een laag doorzichtig polyurethaan aan te brengen.
Bepleisteren: Vind hier alle tips, trucs en richtprijzen
Sommige materialen die voor pleisterwerk worden gebruikt, hebben de bijzondere eigenschap dat ze snel uitharden wanneer ze worden verwarmd. Gips is bijvoorbeeld erg kleverig en verhardt snel bij warme temperaturen. Ook als u gips en cementmortel mengt, is dit mengsel zeer kneedbaar en kan het in verschillende dichtheden worden gevormd. Het is mogelijk om droog gips te gebruiken op vochtig metselwerk, maar het resultaat zal meestal rommelig en onregelmatig zijn. U kunt dit materiaal echter ook op vochtige metselwerkoppervlakken gebruiken, zolang u ervoor zorgt dat u het eerst met water bevochtigt voordat u het gips/cementmortelmengsel in de scheuren giet. Contacteer de Specialist Microtopping hiervoor.
Er zijn twee soorten pleisterwerk: droog pleisterwerk of nat pleisterwerk. Bij droog pleisteren wordt de pasta geloosd nadat de mortel is uitgehard, terwijl bij nat pleisteren de mortel wordt aangebracht op een dunne basis van pleister, die verhardt naarmate hij droogt. Zodra de mortel hard is, kan de overtollige pasta worden verwijderd door voorzichtig te schrobben. Pleisterwerk met droge mortel is meer geschikt voor vlakke oppervlakken en het is mogelijk om grote oppervlakken zeer snel te bedekken; het heeft echter wel de neiging om af te brokkelen zodra het nat wordt.
De pleisterprocedure voor verschillende projecten zal meestal afhangen van het te bepleisteren oppervlak. Als u bijvoorbeeld uw badkamer renoveert, wilt u misschien gipspleister gebruiken om de muren te beschermen tegen waterschade. Bij een natte klus moet u wellicht een dikkere pleisterlaag aanbrengen om de juiste dikte te krijgen en te voorkomen dat de muur waterophoping krijgt. Voordat u aan een project begint, moet u het oppervlak dat moet worden bepleisterd meten, evenals de dikte van het materiaal dat nodig zal zijn. Dit zal ervoor zorgen dat u de juiste pleistermaat krijgt.